Underleverantörer viktig del av svensk export

Storordern dubblerade årsomsättningen. Men allt var på väg att gå i stöpet när banken inte kunde ställa upp med en förskottsgaranti. Så här löste företaget Texo situationen.

När hjulen snurrar snabbt och orderboken fylls upp borde allt vara frid och fröjd. Men vad gör man om affärerna blir så stora att utrymmet hos banken äts upp? Kontaktar EKN förstås! Det gjorde Anders Svensson, vd på Texo i Älmhult som tillverkar avancerade vävmaskiner till pappersindustrin.

 – Vi fick en exceptionellt stor order från ett svenskt dotterbolag till en global storkoncern som skulle öka vår omsättning från 60 till 120 miljoner kronor. Samtidigt som affären var väldigt viktig för oss innebar finansieringen en utmaning, säger Anders Svensson.

Trygg lösning för alla parter
För Texo som är ett tillverkande företag är det viktigt att få ett förskott från kunden som stöd under produktionstiden. Då behöver kunden i sin tur en bankgaranti för att känna sig trygga. Ska affären gå igenom behöver banken vara med på noterna och ställa ut garantin.

 – Eftersom affären var så stor hade den tagit upp en stor del av Texos utrymme hos banken. Det hade hindrat oss från att samtidigt genomföra andra mindre affärer under hela det året som bankgarantin löpte. Därför var det optimalt när EKN kunde gå in och försäkra bankens risk, säger Anders Svensson.

Att EKN:s lösningar även kan användas av företag som är underleverantörer till svenska exporterande företag är i dag relativt okänt.

 – I det här fallet hade vi kanske tvingats tacka nej till affären om inte EKN hade kunnat gå in och hjälpa till. EKN erbjuder en stor konkurrensfördel som fler företag borde börja utnyttja, även i de fall man inte exporterar direkt själva, säger Anders Svensson.

För Texo som har kunder i 35 länder var EKN ingen nyhet. Däremot har man inte använt sig av EKN:s hjälp i affärer med svenska exporterande företag tidigare.

Artikeln (annons) i Dagens Industri 190315 Även underleverantörer kan ta hjälp av EKN

Även underleverantörer kan ta hjälp av EKN (pdf)

Läs mer om Texo här


News


TMAS at Heimtextile and Febratex 2020

Do you want to know more? Contact the us at tmas@tebab.com More information about exhibitions: Heimtextile Febratex Facebook Twitter LinkedIn

New member: imogo!

We are pleased to welcome Imogo to TMAS! The company was founded in  2018 and deliver an innovative process for

Space Application Opens for ITMA ASIA+CITME 2020

Since 2008, the combined show “ITMA ASIA + CITME” has been held in China, scheduled to take place every two

Perfect control of the weft at all times from IRO AB

PRESSRELEASE: 190712 IRO AB, a Vandewiele company, has been the market leader in this field for many decades, supplying systems